Самовар - уред за приготвяне на чай Bartscher 191004 - 3,2 литра.
Предназначение на уреда:
- Приготвяне на чай и други топли, разтворими напитки.
Подходящ за професионална употреба в ресторанти на блок маси и заведения за бързо хранене.
Специализиран уред за приготвяне на приблизително 22 чаши чай.
Вместимост: 3,2 литра чай
Капацитет: около 16 - 22 чаши.
Самоварът Bartscher е изработен от неръждаема стомана 18/10 и ABS пластмаса
Управление: електронно, с копче
Контрол на температурата: термостат
Защита от прегряване
Функция за поддържане на температурата
Резервоар за вода с парен изпускател, топлоизолирани дръжки
Индикатор за „MAX“ниво на напълване на резервоара
Автоматично изключване
Индикаторни лампи: загряване, поддържане на топло
Мощност: 2 kW / 230 V 50 Hz
Размери: Ш 274 х Д 275 х В 495 мм ( с каната за чай )
Тегло: 2.15 кг
Самоварът се използва за завиране на вода и приготвяне на чай, чаена есенция и други горещи, разтворими напитки. За да се намали времето за затопляне и да се спести енергия, резервоарът може да се напълни с гореща вода.
Кипене на вода:
1) Завъртете лоста на изпускателния кран надясно, за да го затворите.
2) Сега използвайте контейнера, за да напълните резервоара за вода с необходимото количество прясна питейна вода (до ниво „MAX“).
3) Поставете изпускателя за пара и капака здраво върху резервоара за вода.
4) Кипнете вода, като спазвате следните инструкции:
5) Натиснете превключвателя за функция на кипене в положение "I" (надолу), за да започнете процеса на завиране на водата. Червеният индикатор за загряване на водта ще свети и ще остане включен през цялата фаза на кипене. Отнема около 10–12 минути, за да заври вода, напълнена до максималното ниво. Тогава уредът се изключва автоматично и червеният индикатор за загряване на водата угасва. След кипене водата може да се поддържа топла благодарение на поддържащата затопляща функция.
6) Натиснете превключвателя за затопляща функция в положение „I“. Синята индикаторна светлина ще свети постоянно. Тя изгасва, само когато превключвателят за затопляща функция е преместен в положение „O“.
Уредът е оборудван със защита от прегряване. Активира се, когато резервоарът за вода е празен (или количеството вода е твърде малко).
Приготвяне на чай
За да се получи желан на вкус и качество продукт, различните видове чай се запарват с вода с различна температура и се варят интервал периоди от време.
Черният чай се приготвя с вряща или гореща вода.
Перфектната температура на водата за приготвяне на зелен чай е ок. 50 ° C - 70 ° C. По-голямата част от зелените чайове достигат оптимален вкус прибл. при 70 ° С. Колкото е по-добро качеството на зеления чай, толкова по-ниска е оптималната температура на водата. Висококачественият чай се вари във вода с температура 50 ° C - 60 ° C.
Билковите, плодовите, ройбоските и пикантните чайове трябва да се заливат само с вряла вода и да се запарват минимум 5-10 минути. Това е единственият начин за получаване на безопасен хранителен продукт. В редки случаи е възможно билковите чаени смеси да съдържат болестотворни микроорганизми (напр. салмонела), които умират в процеса на завиране на водта. При неправилно приготвяне те могат да представляват заплаха за здравето. Трябва да се обърне особено внимание при приготвянето им, когато се приготвят напитки за деца.